polkata täytyy polkkaa, polkata polkkaa kiireistä aikaa tulta on kengissä laukata täytyy laukkaa, laukata laukkaa

tiistaina, kesäkuuta 28, 2005

Epäonnistu laihdutuksessa, elät pidempään

Aamulehti uutisoi tänään näyttävästi tuoreen suomalaistutkimuksen tuloksista otsikolla "Pitkäaikainen laihduttaminen voi lyhentää elinikää" (AL 28.6.2005 A6). Tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että jatkuva painonnousu on pahin terveysriski, toiseksi pahin on pitkäaikainen laihduttaminen ja terveellisintä on painon pitäminen ennallaan. Epäonnistuneet laihduttajat, joiden paino pysyi ennallaan, porskuttivat pidempään kuin onnistuneet laihduttajat.

Geneettisen epidemiologian professori Jaakko Kaprio kiteyttää asian varovaisin sanankääntein: "Sinänsä terveellä ihmisellä lievän ylipainon pudottaminen ei ole välttämättä terveysetu." Miksi näin? Kaprio tuumaa: "Yksi selitys saattaa olla se, että samaan aikaan, kun ihmiset menettävät rasvaa, lihaskudoksen määrä vähenee. Muissa tutkimuksissa on todettu, että mitä pienempi lihasmassa ihmisellä on, sitä todennäköisemmin hän kuolee tavallista nuorempana. Laihtuessa myös luusto haurastuu." Tässä oli jotain tuttua (köh köh, henkilö pukee kasvoilleen tekovaatimattoman besserwisser-ilmeen).

Voipi olla, että täsmennystä tulosten syihin löytyy lähitulevaisuudessa, mutta sitä odotellessa on turvallista liikkua ja kasvattaa muskelia, syödä terveellisesti ja monipuolisesti, vaan ei laihduttaa, jos ei ole lievää ylipainoa vakavampaa. Omaa elämänlaatuani monipuolinen, tasapainoinen ruokavalio ja päivittäinen, vaihteleva liikunta parantavat myös saman tien, joten motivaation kaivaminen ei vaadi hirvittäviä ponnistuksia. Siltikin tavoitteet ovat eri asia kuin perässä laahustava käytäntö.

Onhan tässä loppuelämä aikaa opetella.Vielä kun saisi liikuntaan oikein jykevän rutiinin, ei tarvitsisi vääntää Ladan kampiakselilla itsestään sitä sysäystä, joka vie lenkkipolulle, vaan sinne voisi pyrähtää autopilotilla. Koskaan ei kaduta, kun sinne menee, päin vastoin, mutta ensimmäinen pikkuflunssa tai uniongelmajakso tekee jatkamisesta vaikeaa. Onneksi sentään voimahyppyjä tehdään joka päivä, tulkaa vaikka meidän leikkipuistoon tsekkaamaan.

3 kommenttia:

Sun äitis kirjoitti...

Ei yhtään hämmästytä, että joku tutkija on päätynyt kanssasi samoihin tuloksiin. Niin fiksuilta ja perustelluilta ajatuksesi vaikuttivat jo silloin ensilukemalta.

Mulla kanssa olisi tarvetta sellaiselle autopilotille. Liikapaino ei ole varsinaisesti pontimenani, vaan tarvetta olisi kevyelle kunnonhuollolle. Mutku mun kroppa on niin mukavuudenhaluinen, ettei sitä huvita mikään erillisliikunta.

Bussille kävely, rapuissa raahustaminen ja erilaiset kodinhoidollisiin toimiin liittyvät fyysiset ponnistukset ovat ainoita, joihin varteni saan huijattua. Vaan näin ikääntyessä kai pitäisi vähitellen ryhtyä vähän tietoisempaankin puuhalteluun luitten ja lihasten hyväksi.

Kaura kirjoitti...

Tämmöistä kommenttia heti kun olin saanut muka-vaatimatonta ilmettäni lievenemään (vasaran ja taltan avulla)!

Jos jaksaa vetää jotain liikuntajuttuja (maksimaalisen kivoja ja helppoja, kuitenkin melko tehokkaita) jonkin viikon, kropan mieli muuttuu ja se alkaa vaatia liikuntaa. Tämä on koettu juttu.

minh kirjoitti...

Luin nyt tuon toukokuisen postauksesi, joka oli täyttä asiaa. Minä olen normaalipainoinen, mutta paino heiluu 20kg suuntaan ja toiseen riippuen kilpirauhasen mielialasta, vuodenajasta, sekä masennuksen voimakkuudesta. Lihoessani harrastan aina paljon liikuntaa, joskus jopa mielettömät määrät(kamppailulajeja, uintia, pyöräilyä, juoksua, tanssia kuntosalia jne jne)ja lihasmassa kasvaa yllättävää vauhtia, muodonmuutos on selkeä. Sitten jos siihen vetäisee jonkun painonvartija-dieetin, niin muuttuu nälkäjänikseksi, mutta jos taas vähähiilihydraattisen, niin lihakset pysyy, mutta rasva lähtee ja kasvoissa pysyy pyöreys, vaikka kropassa ei ole yhtään rasvaa.
Näin 33-vuotiaana en uskalla enää lähteä millekään megalaihikselle, koska haluan pitää luuni kasassa vielä 10 vuodenkin kuluttua. Pieni rasvakerros olisi hyvästä hormonitoiminna kannalta(laihana PMS paha, todella paha, kilpirauhanen huutaa armoa ja läheiset ja tutut ihmettelevät, että onko tuolla pahanlaatuinen mania vai mikä)myöskin. Naisten ja miesten laihdutus tai kunnonhuolto on kaksi täysin eri asiaa.
-minh-

Blog Widget by LinkWithin