polkata täytyy polkkaa, polkata polkkaa kiireistä aikaa tulta on kengissä laukata täytyy laukkaa, laukata laukkaa

sunnuntaina, joulukuuta 10, 2006

Jäätelökuningatar poistaa toleranssia

Kysyin Esikoiselta, haluaisiko hän joululahjaksi tämmöisen. Poika katsoi kuvaa kiinnostuneena ja viittoi sitten auto, kauppa, auto, kauppa, eli ilmeisesti jonkinlaista kiinnostusta olisi.

Ajattelin, että tuosta ihastuttavan tyylikkäästä sisustuselementistä (joojoo) säkkituolista (erit. jalkapalloa mukailevasta) saisi Esikoiselle hyvän rauhoittumispaikan. Kun aivot tuntuvat menevän ylikuohuntatilaan, voisi näyttää kuvalla, että nyt kantsii siirtyä rauhoittumoon. Pitkän tähtäyksen toive olisi se, että nuoriso itse tunnistaa vaaran merkit ja osaa vetäytyä rauhoittumaan aina tarvittaessa. Kyseessä ei siis ole mikään jäähyrangaistus huonosta käytöksestä, vaan tarkoitus on opettaa pojalle yksi käyttökelpoinen strategia tiukkojen paikkojen hanskaukseen.

Monien autistien tunnustama käsitys on se, että autistiset aivot ovat jokseenkin yksikanavaiset. Jos kanavalle tulee ruuhkaa, se joko menee tukkoon ja ihminen jämähtää tai sitten se kuohuu yli ja ihminen, no, kuohuu yli. Autistista ihmistä ei yleensä kannata ainakaan painostaa sellaisessa tilanteessa, jossa muutenkin on jo painetta kanavassa. Muuten voi tapahtua ties mitä ikävää.

Yksikanavaisuudessa on sellainen loistava puoli, että fokusointi kanavassa kulloinkin olevaan asiaan saattaa olla todella voimakasta ja intohimoista. Yhdestä aihepiiristä voi siis olla hyvin syvällistä tietoa ja ymmärrystä.

(Jossain vaiheessa aikuisikää muuten opin vihdoin sen, että ihmisten kanssa on tavallisesti järkevintä olla painostamatta silloin, kun tilanteessa on muutenkin painetta yli tarpeen. Aiemmin vain kävin päälle sitä kovemmin, mitä pahempi blokki oli minun ja kumppanin välillä. Fiksua? Nääh. Jos en halunnut, että väärinkäsitykset ja ristiriidat oikein mehukkaasti kärjistyvät. Oikeista asioista kannattaa puhua silloin, kun ajatus ja vuorovaikutus toimivat parhaiten eivätkä ne yleensä toimi järin kirkkaasti kiihkeässä tunnepaineessa.)

Päivän toinen väläys oli se, että tuikkasin rikkonaisen banaanijugurttipurkin sisällön tikkujäätelömuottiin ja pakastimeen. Lapset palvovat minua nyt suurena jäätelökuningattarena.

Viikonlopun muotivinkaus on Esikoisen melatoniinitauko. Tässä unikonkurssissa ei tunnu enää mikään, joten pidetään vähän lakisääteistä toleranssinpoistotaukoa, jotta lääkityksen vaikutus palautuisi. Selvästikään ei unta ylläpitävää voimaa enää ole, vaikka nukahtaminen yhä sujuu kohtalaisesti.

Tosikoinen lainasi vuodevaatteitaan Kikille ja pani tämän hellästi nukkumaan olkkarin lattialle. Kikillä on myös pikkuheppa unikaverinaan ja Peltorit korvilla. Meillä päin tiikereitä kohdellaan ruhtinaallisesti.

11 kommenttia:

Liiolii kirjoitti...

Semmoinen käsitys on mulla, että jotkut autistit tykkää paljon säkkituolista, kun siihen saa niin tiiviin tuntuman kropalla. Ainakin ex-hoitsupoitsulla oli näin.

Helen kirjoitti...

Hieno säkkituoli! Meille sanoi tt perjantaina, että kannattaa hankkia joku sellainen tuoli missä on selkä- ja käsinojat tai jonne pääsee niinkuin pesään ja vähän pakoon liioilta ärsykkeiltä ja houkutuksilta. Meidän vesselillähän on ongelmia itsesäätelyn ja tarkkaavaisuuden kanssa, ja rauhaisan paikan vaikutus tuli hyvin demonstroitua tt-käynnillä, poika meinasi hermostua kesken leikkitehtävän ja lähti vaeltelemaan ympäri huonetta kunnes tt keksi istuttaa pojan sellaiseen isoon lieriöön, ja siinä jaksettiin sitten ihan leikkiä vuorovaikutteista pallotteluleikkiä pitkään!

Se on kyllä jännä että miten pieneltä tuntuvasta asiasta joskus jotkut isommat asiat saattaa olla kiinni!

Anonyymi kirjoitti...

Minulla on ollut jotenkin sellainen käsitys, että autistit usein kaipaavat juuri jotain tuollaista pesää. Eihän se välttämättä kaikilla ole niin, mutta usein olen sellaisen teorian kuullut.

Ja mikäs siinä. Minustakin tuntuu mukavalta ajatukselta jos on sellainen lämmin pehmoinen paikka, jonne voi vetäytyä muulta maailmalta piiloon.
-Brandon-

veepygmi kirjoitti...

Unikon kurssi vaikuttaa helkutisti ooppiumin hintaan mualimalla. Ei mulla kyä osakkeita ole.
Tuo yksikanavaisuus liippaa kovasti läheltä mun meininkiä, vaikken diagnoosia ole saanut ulkoa. Jos jollain kanavalla tulee painetta, menee häiriötilaan, joka aiheuttaa outoja purkauksia muilla.
Säkkituoli taas näyttää huippukamalta.

Venni kirjoitti...

Sä oot kyllä Kaura ihan uskomaton. Kaikki tuo valvominen ja piparibakkanaalit ja peltorit tiikerillä ja jostain pintaan pönkeävä positiivisuus, huh. Ihan uskomaton meininki - nostan hattua ja ihailen.

Mä toivon joulupukilta sulle ja SP:lle lahjaksi lemmenyötä, tai ainakin unta. Oisko niille sympaattisille kersoille mahdollista saada yökyläilijäaikuista yhdeksi yöksi? (Mä voisin tulla, ellei Esikoinen sais slaagia.)

Signorina kirjoitti...

Poika tahtoo selkeästi tuollaisen säkkituolin! :D Silloin kun itse olin pieni, tykkäsin hirmusti kaikenlaisista pesähommeleista. Ihan kaikkein paras pesäpaikka oli sellainen ruskeanharmaa peruspahvilaatikko, jonka sijoitin olohuoneeseen ja jossa jaksoin istua tuntikausia katsomassa telkkaria. Ohjelmasta riippuen laatikkoni toimi autona, lentokoneena tai sitten vaikkapa avaruusaluksena Star Trekiä katsellessa. Pahvi lämmittää myös mukavasti ja tuo turvallisuuden tunteen :)

(Mistäköhän löytyisi aikuisen kokoisia pahvilaatikoita?)

Kaura kirjoitti...

Liiolii, kyllä vain! Nyt Esikoinen ei ole muutamaan vuoteen ollut tuontapaisista jutuista niin kiinnostunut, joten oli unohtunut päivittää tietous tästä asiasta. Nyt vaikuttaa, että kun muutenkin voimakkaat, selkeät kehon ääriviivoja piirtävät tuntoaistimukset maittavat, säkkituoli on ehkä onnen omiaan! Ja ainahan futispallo ruulaa.

Helen, huippuja juttuja teidän TT:llä! Ja mainos muillekin: Helenin blogissa niitä on lisääkin :-) Tuo lieriöhommelikin kuulostaa mainiolta.

Brandon, kyllä vain! Monella on aistit sekaisin ja monenlaiset selkeät, ison pinnan tuntoaistimukset parantavat oloa. Toiset kasaavat valtavan läjän peittoja päälleen, joku kietoutuu patjaan jne. Viime aikoina Esikoinen on tullut hakemaan minulta sellaisia isoja tuntoaistimuksia ja vaikka se on hauskaakin, olisi hyvä että hänellä olisi myös muista ihmisistä riippumattomia konsteja. Painiessa tulee myös minulta niskat kipeiksi...

Varapygmi, voin kyllä tehdä kyökkitsykologiset diagnoosit nopeasti ja 5 % luotettavuudella edulliseen hintaan. Esim Karhu III -tölkki on käypä oravannahka.

Venni, tuo olisikin aivan loistokas joululahja! Kuuleeko pukki? Peltorit tuikkasi Kikille tytär itse ja sit nuo kehut ovat semmoisia että menen kohta sohvan alle piiloon! Tällä erää röhnötän apaattisena sohvalla ja tunnen itseni oikein Huonoksi Äidiksi, mutta kaipa se on niin, että välillä itse kukin voi apatisoida sohvalla ja se on jopa suotavaa. Esikoinen on tuhtia tekoa, joten tervetuloo vaan :-)

Signorina, pahvilaatikot ovat kyllä ihan parhaita vehkeitä! Pitänee rakennella joululomalla pahvitaloja mukulaatioille, etenkin jos ulkona sää näyttää peppupuoltaan. Pidän silmät auki ISOJEN pahvilaatikoiden varalta.

Kaura kirjoitti...

Ai niin, Esikoinen saa säkkituolin (olen koko ajan kirjoittaa pallotuolin) ennen vuodenvaihdetta. Jei! :-)

Anonyymi kirjoitti...

No mutta mikä mukavinta, googlen sivulla väsymys-haku saa kaverikseen mainokset:

- www.aloevihti.fi
- www.uupumus.fi

Kerran Ukon kanssa naurettiin, kuinka gtalkin edetessä mainokset ensin muuttivat muotoaan, sitten lopulta hävisivät kokonaan. Siinä onkin hauskaa seurata keskustelun tason laskua, kuin joku reittaisi koko ajan poliittisen korrektiuden määrää ;-)

Ja jätetään vain suosiolla se "kuin" pois edellisestä lauseesta.

Ft laittaa Pikku-Ukkoa myös aina pieneen pesään, mutta mä en ole aivan varma siitä, arvostaako kohde toimenpidettä vai ei. Sylikolo on eri asia ja vallan suosittu.

Anonyymi kirjoitti...

Jossain vaiheessa aikuisikää muuten opin vihdoin sen, että ihmisten kanssa on tavallisesti järkevintä olla painostamatta silloin, kun tilanteessa on muutenkin painetta yli tarpeen. Aiemmin vain kävin päälle sitä kovemmin, mitä pahempi blokki oli minun ja kumppanin välillä. Fiksua? Nääh.

Mä olen huomannut ton saman itsessäni. Mutta toisaalta - lapsethan käyttäytyy aika usein just niin? Jos vanhempi on oikein rasittunut ja toivoisi hetken rauhaa jälkikasvultaan, nämä veijarit suorastaan vimman voimalla hakevat kontaktia. Jos ei hyvällä, niin pahalla.

(Kahtotaan onnistuiko toi tekstin viistottaminen? Mä en ole oikein taitava näissä tällaisissa)

marri kirjoitti...

Signorinalle tiedoksi, jos vielä tänne sattuu, että kun tilaa pellettikattilan, saa riittävän suuren laatikon - tai pari.

Voisin vaihtaa osia teidän tiikerin kanssa. Tiikeri voisi tulla meille pelaamaan einstein puzzlea, robotsia ja enigmaa ja minä makaisin teidän lattialla peiton alla kuulokkeet päässä. Mmmm....

Blog Widget by LinkWithin